“Tanssi on yhteinen intohimomme”

30.07.2021

AIkuisten kilpatanssin jatkoryhmää ovat jo useita vuosia ohjanneet Henry Hatakka ja Terhi Virkki-Hatakka. Seurassa Henkka ja Terhi tunnetaan vahvoina taustavaikuttajina ja tunnetuimpana edustusparina korkealla tasolla Seniori 2A-luokassa.

Henkka on valmentanut aikuisten lisäksi kilpailevien lapsien jatkoryhmää ja toiminut jo pitkään salivuorovastaavana. Terhi puolestaan on tehnyt ansiokasta työtä seuran erilaisten tapahtumien parissa ja opastanut uusia tanssijoita lajin historiaan sekä naisia alkuun kisameikkauksen ja -kampausten saloihin.

Pitkän ja vaiherikkaan tanssiuransa ja -ohjaamisen tarinaa he avaavat näin:

Miten aloititte tanssin aikanaan ja millainen on teidän tanssin tarinanne omin sanoin?

"Aloitimme tanssin aivan nollasta, kun menimme vuonna 1993 viikonlopun mittaiselle tanssikurssille opettelemaan häävalssia. Tästä 12-tuntisesta kurssista opimme lähinnä sen, että tanssitaidon saavuttaminen vaatii enemmän kuin yhden viikonlopun. Vielä samana iltana tämän ensimmäisen tanssikurssimme jälkeen satuimme huomaamaan lehdestä ilmoituksen kerran viikossa kokoontuvasta tanssikerhosta. Siellä jatkoimme opettelua 2 tuntia viikossa seuraavan vuoden ajan.

Tanssikerhossa harjoiteltiin lavatansseja ja monenlaisia muitakin tansseja. Pikkuhiljaa se, miten musiikki ja liike yhdistyivät, alkoi hieman avautua. Se oli meistä niin mukavaa, että jatkoimme harrastusta myös sen jälkeen, kun alkuperäinen tavoite eli häävalssi oli tanssittu.

Vuonna 1996 aloitimme kilpatanssin Lappeenrannan Tanssiurheilijoiden alkeisryhmässä, koska sen ajankohta sopi tuolloin hyvin vauvaperheelle. Alunperin tarkoituksenamme ei ollut lähteä koskaan kilpailemaan; tahdoimme vain opetella uusia tansseja yhdessä. Silloinen tanssinopettajamme Lankasen Sari kuitenkin yllytti meidät osallistumaan yhteen kilpailuun keväällä 1999 - ja pitihän sitä kisaamistakin sitten kokeilla.

Ensimmäinen kisamme ei sujunut erityisen hyvin, mutta siitä jäi halu oppia lisää ja tavoite, että seuraavalla kerralla tanssimme paremmin!

Nykyäänkin - satoja kotimaisia seura-, alue-, valtakunnallisia, cup-, GP- ja SM-kisoja sekä kansainvälisiä kilpailuja myöhemmin - tahdomme yhä oppia lisää ja tanssia seuraavalla kerralla paremmin."

Mitä tanssi merkitsee teille, Henkka ja Terhi, tänään?

"Tanssi harrastuksena on meille yhteinen intohimo niin harjoituksissa, esiintymisissä, kisoissa, huvin vuoksi tanssiessamme - ihan missä tahansa. Tässä lajissa ei ole koskaan valmis, vaan aina voi kehittyä paremmaksi ja oppia uutta.

Parasta on se tunne, kun tanssipari jatkaa toistensa liikettä ja kokonaisuus on yhtä musiikin kanssa. Sitä ei saavuta aina, mutta silloin, kun kaikki osuu kohdalleen, se tuntuu taivaalliselta."

Kauanko olette ohjanneet aikuisten tanssia ja mikä siinä kiehtoo?

"Kävimme seuraohjaajakurssin talvella 2006 ja aloitimme aikuisten alkeisryhmän ohjaamisen saman vuoden syksynä.

Tanssioppilaat ovat mukavaa ja motivoitunutta porukkaa. On hienoa saada olla opastamassa heitä tanssin saloihin ja nähdä se kehitys, mikä heissä tapahtuu."

Kertoisitteko jonkin muiston vaikka omista kilpailuistanne?

"Olemme käyneet useamman kerran Saksan avoimissa mestaruuskilpailuissa Stuttgartissa. Paikalla on tuhansia tanssijoita eri puolilta maailmaa lapsista senioreihin, monta tanssisalia ja kokonainen messukeskus täynnä kaikenlaista tanssiin liittyvää. Kisat jatkuvat lähes viikon ajan.

Kansainvälisissä kisoissa samaan kilpailuluokkaan saattaa osallistua yli 300 paria. Pitääkin olla tarkkana, että menee oikeassa erässä lattialle silloin, kun oma kilpailunumero luetaan - erityisesti, jos kuuluttajan aksentti on hieman erikoinen :-)

Erityisesti ulkomaankisareissuilla hienoa on kannustava ja ystävällinen ilmapiiri; suomalaiset tanssijat ovat siellä kuin yhtä perhettä ja joskus mukaan joukkoon liittyy vielä muidenkin maiden tanssijoita."


Henkan ja Terhin ohjaukseen pääsee aikuisten kilpatanssin jatkoryhmässä aina tiistaisin kello 19.30-21.00 Kimpisen lukion alasalissa. He ovat myös seuran ahkerimpia vapaiden harjoitusten kävijöitä leikkisällä letkautuksella omista taidoistaan: "Lahjattomien on pakko treenata".

Meille muille he edustavat seuran tanssiryhdin selkärankaa sekä huikeaa osaamista, joka motivoi myös muita treenaamaan ja ottamaan mallia siitä, kuinka sitkeällä harjoittelulla noustaan kohti Suomen kärkeä lajin senioriluokissa.