Mitä kilpatanssin alkeet kurssi tarkoittaa?

04.08.2022

Syksyllä 2022 ryhmien tarjonta kasvaa uudella aikuisten kilpatanssin alkeet -ryhmällä. Mika ja Sanna ovat jo vuosia ohjanneet aikuisten alkeisryhmää maanantaisin ja nyt alkavan toisen alkeisryhmän ohjaajina toimivat tiistaisin Rauno ja Arja. Molemmilla pitkä kokemus kilpatanssin opettamisesta sekä kilpailemisesta. Lapsilla kilpatanssin alkeita ohjaa myös kokenut ohjaaja Emmi Saarinen.

Mitä tarkoittaa kilpatanssi?

Kilpatanssi on paritanssia, jota harrastetaan kilpailumielessä. Se on tavoitteellinen ja systemaattisesti etenevä harrastus, jossa tanssia opetellaan oman parin kanssa alkeista aloittaen ja jatkuvasti taitotasoa kehittäen. Kyse on kokonaisvaltaisesta lajista, jossa tanssiaskelten lisäksi tekniikkaharjoitukset ja parin huomioiminen kuuluvat alusta alkaen mukaan. Mitä pidemmälle näissä edetään, sitä hienompia ja vaativampia tanssikoreografioita ne mahdollistavat.

Kilpatanssiin kuuluu viisi vakio- ja viisi latinalaistanssia. Vakiotanssit ovat hidas valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistanssit puolestaan ovat samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive. Alkeisryhmässä tanssiharrastus aloitetaan F-luokan vaatimustasolta ja siitä on mahdollista edetä kilpailujen kautta aina A-luokkaan asti. E-luokka on ensimmäinen kilpailuluokka, ja siinä tanssitaan kolme vakio- ja kolme latinalaistanssia. Kaikki kymmenen tanssia tanssitaan kisoissa vasta C-tasolla.

Kilpailuissa kutakin tanssia tanssitaan noin 1,5 min tuomareiden ja yleisön edessä. Vakiotanssit tanssitaan peräkkäin ja vastaavasti latinalaistanssit, mutta näiden välillä kilpatanssipari saa hetken hengähtää ja vaihtaa vaatteita.

Voisiko lajia harrastaa omaksi iloksi kilpailematta?

Mikäli kilpaileminen ei tunnu omalta jutulta, kilpatanssia voi harrastaa F-E -tasoluokissa vain omaksi ilokseen ja kuntoilumielessä. Seura kannustaa kokeilemaan lajia, sillä tanssi sopii kaikille huolimatta siitä, mitkä ovat omat tavoitteet. Tanssiminen tekee hyvää aivoille ja koko keholle, missä tahansa muodossa sitä harrastetaankaan. Usein käy kuitenkin myös niin, että laji vie mennessään ja oman taitotason kehitystä halutaan mitata kilpailuissa.

Minulla ei ole rytmitajua, joten voinko tanssia?

Kilpatanssissa yksi merkittävä arvostelukriteeri on oikeaan rytmiin tanssiminen. Tämän vuoksi lajissa aletaan opetella rytmin erottamista heti ensimmäisestä tunnista alkaen. Rytmin tunnistaminen ja rytmissä liikkuminen ovat harjoiteltavissa olevia taitoja, jotka kehittyvät kilpatanssimusiikkia kuunnellen ja tanssikokemuksen kasvaessa. Kaikki voivat oppia kuulemaan oikean rytmin.

Olenko liian vanha harrastamaan kilpatanssia?

Kilpatanssia voivat harrastaa aivan kaikenikäiset ja kaikki harrastajat voivat halutessaan myös kilpailla. Tanssikilpailuissa on ikäsarjoja Lapsi 1:stä (alle 10-vuotiaat) Seniori 5:n (nuorempi parista on vähintään 65 ja vanhempi vähintään 70 vuotta). Pareille tehdään juuri heille sopivat koreografiat kuviosarjoineen ja liikeratoineen. Vanhemmille tanssijoille on kertynyt elämänkokemusta ja usein sen myötä myös kykyä tulkita musiikkia syvemmin.

Miten lasten ja aikuisten kilpatanssi eroaa toisistaan?

Rytmit ja tekniikat ovat samat niin lapsilla kuin aikuisillakin. Koreografioita laadittaessa kuitenkin huomioidaan tanssijoiden ikä siten, että tanssilla kerrottu tarina sopii tanssijoiden omaan maailmaan ja elämänkokemukseen.

Voinko tulla tunnille ilman paria?

Sekä lasten ja aikuisten kilpatanssin alkeiskurssille voi tulla ilman paria. Mikäli tuttu ystävä tai sukulainen olisi kiinnostunut kokeilemaan voi kaksi ensimmäistä tuntia kokeilla yhdessä ilmaiseksi. Tunneilla ei kierrätetä pareja eli tanssitaan pääsääntöisesti joko oman parin tai opettajan kanssa silloin kun harjoitellaan parityöskentelyä. Ryhmissä opetellaan jonkin verran tekniikkaa ja kuviosarjoja ilman paria. 


Kilpatanssin alkeet -kurssi sisältää syksy- ja kevätkauden, joiden aikana opetellaan kuusi tanssia: hidas valssi, tango, quickstep, samba, cha-cha ja jive. Ryhmässä aloittavilla ei tarvitse olla aiempaa tanssitaustaa tai paria. Kurssi sisältää myös osallistumisen vapaisiin harjoituksiin, joissa kuvioita voi kerrata omatoimisesti tanssisalilla.

Käy tutustumassa ryhmiimme ja ohjaajiimme osoitteessa www.tanssiurheilijat.fi