Kilpatanssi on fyysistä urheilua

11.08.2021

Kilpatanssi tarkoittaa viiden vakiotanssin ja viiden latinalaistanssin tavoitteellista harjoittelua kilpailuihin tähdäten. Usein kerrotaan kilpatanssin muodostuvan musiikin tulkinnan sekä fyysisen urheilusuorituksen symbioosista. Kyseessä on arvostelulaji, jossa tuomarit puntaroivat eri osa-alueiden onnistumista. Parhaimmillaan tanssissa on tunnetta ja tulkintaa sekä samalla henkeäsalpaavaa vauhtia, rotaatiota ja dynamiikkaa. Kilpatanssi on todella tunnettu ja arvostettu kansainvälisesti ja miltei kaikissa maissa löytää tanssistudion, missä voi lajia harrastaa. Miljoonat suomalaiset seuraavat Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa, jossa kilpatanssitaustaiset ammattitanssijat opettavat julkkiksia. Opeteltavat tanssit ovat juuri kilpatansseja ja ohjelmaformaatti on saavuttanut maailmanlaajuisen suosion. 

Kilpatanssi näyttää katsojalle usein helpolta ja vaivattomalta. Kuitenkin lajin urheilullisuus voi montaa vasta-alkajaa mietityttää. Tuleeko harjoittelussa hiki, nouseeko syke koskaan maksimiin ja mitkä lihakset tässä lajissa kehittyvät?

Alkeiskurssilla keskitytään rytmiikan oppimiseen sekä perusaskeleiden opetteluun. Kyseessä on taitolaji ja ennen kuin päästään fyysisempään tekemiseen on opittava perusteet ennen kuin lähdetään tavoittelemaan nopeaa dynamiikkaa. Alkeiskurssillakin pääsee kyllä hikoilemaan, koska jo yksinkertaisempien harjoitteiden toistojen huomaa olevan tehokkaita. Vartalosta alkaa löytää uutta lihaksistoa, joka kasvattaa voimaa ja vahvistaa sisäisiä syviä lihaksia. Tanssi muokkaa vartaloa hyvin nopeasti kuten Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan osallistuneet julkkikset ovat huomanneet. 

Kilpatanssi nostaa kuntoa, parantaa ryhtiä ja tasapainoa sekä kasvattaa lihaksistoa

Usein kilpatanssissa käytettäviä lihaksia verrataan pilatekseen, koska molemmat lajit vahvistavat kehon syviä, kannattelevia lihaksia. Nämä lihakset ovat ihmisille todella tärkeitä. Ne suojelevat sisäelimiämme ja parantavat aineenvaihduntaa mahdollistaen samalla hyvän ryhdin ja tasapainon kehittymisen. Aloittelijalle pelkän tanssiasennon ylläpitäminen tuntuu alkuun haastavalta, koska pitäisi aktivoida lihaksistoa staattiseen, mutta joustavaan pitoon samalla liikkuen. Tanssi parantaa vartalon osien liikkuvuutta kokonaisvaltaisesti ja auttaa näin ehkäisemään jäykkyyttä ja kiputiloja. Useissa tutkimuksissa on nostatettu viime aikoina myös tanssin positiivisia vaikutuksia aivoille.

"Alkuun kyseenalaistin kilpatanssin fyysisyyttä omaan urheilutaustaan peilaten, koska tanssiminen näytti verrattain vaivattomalta. Nyt tiedostan sen, että mitä helpommalta se alkaa näyttää, sitä fyysisempi suoritus on taustalla," avaa Lappeenrannan Tanssiurheilijoiden kilpailijoita edustava Lauri Kangasmäki. Kangasmäki kertoo, että aloitettuaan kilpatanssiharrastuksen, tasapaino jääkiekossa parantui huomattavasti ja se paransi myös luistelua.

Taitotason kartuttua kilpatanssissa koreografiat muuttuvat haastavammiksi ja nopeatempoisemmiksi. Syke käy maksimisssa, kun tanssitaan wienervalssia, quickstepiä tai jivea. Kaikki näyttää ulospäin edelleen vaivattomalta, koska arvostelulajeissa tekemisen pitää näyttää kevyeltä. Kilpailuissa tanssittavan puolentoista minuutin quickstepin kuormittavuutta on verrattu 400 metrin aitajuoksuun. Kilpailusuoritus tapahtuu tietysti hymyssä suin ja keveyttä uhkuen. Monet yllättyvät ehkä katsojana, kuinka paljon ja millä vauhdilla tanssijat liikkuvat lattialla. Suunnanvaihdokset ja kuviot ovat todella nopeita ja dynaamisia. Parit liitävät suurella parketilla laidasta laitaan ja välillä hyppysarjoissa vaikuttaa siltä, että jalat eivät käy lattialla lainkaan. Kilpatanssijat ovatkin kovakuntoisia, koska harjoittelussa sykkeet käyvät korkealla intervalliharjoittelun tyyppisesti.

Vaikkakin kilpatanssi on viime vuosina kehittynyt maailmalla enemmän dynaamiseen ja fyysiseen suuntaan, taiteellinen tulkinta ja eläytyminen on aina läsnä kaikessa tanssissa, koska tavoite on luoda tunteita katsojassa. Lajilla on pitkät juuret historiassa ja se on säilyttänyt asemansa arvostettuna urheilulajina. Kilpatanssi kehittyy kaiken aikaa ja näemme tulevaisuudessa varmasti vieläkin upeampaa ja elämyksellisempää tanssia.